Waarom is het goed om PHP te leren in 2024?
Gepubliceerd op 12 april 2024
Voordat je besluit om een scripttaal te leren is het een goede vraag of het in deze tijd nog veel gebruikt wordt of relevant is. Anders zou je ook een andere taal kunnen leren, waarmee je meer kunt bereiken. In de loop van de jaren zijn er allerlei ontwikkelingen geweest. Er zijn nieuwe scripttalen bij gekomen en anderen zijn juist uit het zicht geraakt, maar PHP is nog steeds een populaire taal. Het wordt in 2024 in 76.5% van de websites met server-side scripting gebruikt, volgens Kinsta.
PHP wordt gebruikt voor het ontwikkelen van webapplicaties, zoals webshops, blogs en administratieve systemen. In dit artikel behandelen we wat PHP is, hoe het is ontstaan en hoe het zich heeft ontwikkeld door de jaren heen.
Bron: Kinsta
De ontwikkeling van PHP
Al in 1995 verscheen de eerste versie van PHP. Het werd geïnspireerd door de programmeertaal C en ontwikkeld door Ramses Lerdorf van IBM. Jarenlang werd deze programmeertaal doorontwikkeld, gekozen om webapplicaties mee te ontwikkelen en groeide in populariteit tot wat het nu is.
PHP Versie 3 verscheen in 1997 en versie 4 in 1998. Dit was de start van een revolutionaire scripttaal waarmee de wereld van web-ontwikkeling helemaal veroverd werd. In 2004 verscheen PHP 5, die razend populair werd. Daarna volgde PHP 7 in 2015 en op dit moment is PHP 8 de laatste versie.
Door de jaren heen is PHP door blijven ontwikkelen en heeft onder andere support voor classes, enums en type hinting gekregen. De veelgebruikte connectie met MySQL databases zorgde voor mogelijke veiligheidslekken, waardoor PHP hier een nieuwe connectie voor heeft omarmd, wat MySQLi heet (MySQL Improved).
Conclusie
Met al deze ontwikkelingen is PHP steeds met de tijd meegegaan. Het wordt nog steeds in vele webapplicaties gebruikt, zoals Wordpress, Laravel en andere systemen. Doordat het nog steeds in zoveel verschillende systemen wordt gebruikt is het aan te raden om PHP te leren in 2024.
De basisprincipes van PHP leggen een goed fundament aan programmeerkennis, die ook weer kan worden meegenomen naar andere talen en frameworks, zoals Java, JavaScript / TypeScript, C / C# / C en andere talen. Bijvoorbeeld in het gebruik van variabelen, datatypen, bewerkingen, if statements, arrays, functies, loops, classes, het opsporen van fouten en meer.
Al in een korte tijd is het mogelijk om PHP te leren. Je kunt bijvoorbeeld de basisprincipes leren en van daaruit steeds verder onderzoeken, leren en ontwikkelen. Het boek Spontaan PHP helpt hierbij om in slechts 140 pagina’s de basisprincipes te leren kennen. Bestel het boek vandaag!